Mika-Erik Walls - opetuksen, kasvatuksen ja koulutuksen vahva puolustaja! Espoon vas valtuustoryhmän jäsen, opetus-ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, Vammaisneuvoston varapuheenjohtaja ja perheenisä, joka puolustaa kaikkien lasten ja nuorten oikeutta laadukkaaseen opetukseen, kasvuun ja hyvään elämään!

Hallitus perusti viime metreillä yhtiön - ja salasi sen. Case Oppiva Invest Oy

Hallitus perusti viime metreillä yhtiön - ja salasi sen. Case Oppiva Invest Oy

 

"Valtion tase louskuttaa uutta rahaa konsulttibisneksiin, kun toimitusministeristöksi muuttunut Sipilän hallitus pani tuulemaan kautensa loppumetreillä. Hallitus perusti uuden markkinaehtoisesti toimivan oppimisen osakeyhtiön, jonka pitäisi toteuttaa ammatillisen koulutuksen vaikuttavuushankkeita."

Kauppalehden jutun (9.4.2019) mukaan hallitus siis perusti viime metreillä yhtiön ja salasi sen: "...Oikeuskanslerin virastosta kerrottiin, että opetusministeriöltä tuli valtioneuvoston istuntoon 28.2 salassa pidettävä lista...". Yhtiön, Oppiva Invest Oy, rekisteröinti ja pääomitus tapahtui vasta Sipilän hallituksen eron jälkeen.

Kaikkiaan Sipilän hallitus pisti siis viime töikseen rahaa palamaan koulutusvientiin ja yksityisbisneksen edistämiseen yhteensä 140 miljoonaa euroa. Kun pidetään mielessä se, että samaan aikaan ammatillisella 2. asteella kärvistellään vielä historiallisen kovista leikkauksista, mm. 1600 opettajan irtisanomisesta, yleisestä resurssipulasta ja lähiopetuksen määrän romahtamisesta, minkä hallituksen ammatillisen koulutuksen reformi sai aikaan, näyttäytyy tilanne todella kovalta, kylmältä ja välinpitämättömältä politiikalta, joissa kärsijöinä ovat olleet tuhannet opettajat ja tuhannet nuoret.

Toki tämä oli jälleen osoitus myös siitä, että paikkaamalla kovia koulutusleikkauksia jälkikäteen, ennen vaaleja, mihin vain "koulutuksen nimissä" (erityisesti nyt tähän paljon keskustelua, huolta ja kovaa kritiikkiä herättäneeseen ammatillisen 2. asteen ahdinkoon viitaten), saadaan ulospäin aikaan koulutusmyönteisempi imago ja vaikutelma, eritoten varmasti kokoomuksen mutta myös kepun äänestäjien keskuudessa. Näinhän hallitus toimi koko sen ajan, kun oli vallassa, monien niin kutsuttujen kärkihankkeidensa avulla ja turvin, muussakin kuin koulutuksessa.

Tämän lisäksi ammatillisen koulutuksen opettajat joutuivat muullakin tavoin "pakkorakoon" kuluneella hallituskaudella, kun oppitunnin määritelmä poistettiin laista ammatillisen koulutuksen niin kutsutun ammatillisen koulutuksen reformin yhteydessä, mikä johti opettajien osalta paitsi tuhansiin irtisanomiin (väh. 1600, joka yleisimmin esitetty luku) niin samalla myös mm. vuosityöajan tuloon ja sitä kautta joillakin reiluihin palkanalennuksiin ja työmäärään kasvuunkin. Reformilla leikattiin ammatilliselta n. 240 miljoonaa, joten 140 miljoonalla olisi voitu saada jo suoraan merkittävää helpotusta ammatillisen koultuksen opettajien tilanteeseen ja nuorten lähiopetuksen määrään. Hallitus päätti kuitenkin tehdä taas toisenlaisen arvovalinnan, kuten niin monien muidenkin asioiden kohdalla: edetä markkinaehtoisesti, bisnesintressit edellä.

Tässä jälleen kerran yksi surullinen esimerkki, mihin Sipilän hallitus Suomea on vienyt ja vei: yksityistäminen, markkinameininki ja julkisen alan työntekijöiden työn kurjistaminen (kiky, lomarahan leikkaukset ja ennen kaikkea valtaisat koulutusleikkaukset) joka jatkui koko nelivuotisen hallitustaipaleen ajan.

14.4. äänestetään tämä kehitys historiaan. Suomella ei ole varaa menettää enää osaajiaan, opettajia, eikä vaarantaa meidän lastemme ja nuortemme oppimisen edellytyksiä millään kouluasteella. Koulutusmiljardi on saatava takaisin!

 

www.mikaerikwalls.fi

 

Kauppalehden kirjoitus aiheesta:

https://www.kauppalehti.fi/…/a9348c9a-0bd0-4979-ad9e-9018ca…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Kauppalehden uutinen kertoo että Solidiumista siirrettiin sen omistamia osakkeita apporttiomaisuudeksi seuraavasti:

SSAB, Outokumpu, Kemira yht. 60 miljoonan euron arvosta

Saaja: Lippulaiva Säätiö

Patentti- ja Rekisterihallituksen Säätiörekisteri (Virre tietopalvelu) ei tunne k.o. säätiötä lainkaan. Onko sitä edes olemassa ja jos on, mihin se on rekisteröity?

Nokia, Sampo, Kemira yht. 82 miljoonan euron arvosta

Saaja: Oppiva Invest Oy

PRH:n Kaupparekisteri (Virre tietopalvelu) tuntee Oppiva Invest Oy:n. Se on rekisteröity 29.3.2019 ja merkitty Verohallituksen rekisteriin 4.4.2019.
Postiosoiteeksi on merkitty c/o Petri Heikkilä/Opetushallitus, Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki. Heikkilä on Opetushallituksen päällikkö, vastuualueenaan Hallinto ja Henkilöstö.

Melko heppoisin perustein on siis siirretty aikamoisia omaisuuksia säätiölle jota ei ole olemassa sekä osakeyhtiölle joka on häthätää ehditty rekisteröimään Kaupparekisteriin. Siis sen enempää yhtiötä kuin sen organisaatiota ei ole olemassakaan paitsi OPH:n päällikön työpöydän laatikko.

Blogin muuhun asiaan eli koulutukseen ja sen leikkauksiin en ota kantaa mutta ihmetyttää tämä touhu:

Pääministeri hallinnoi sen varoja ja omaisuuksia kuin omiaan. Vielä viime metreilläkin.

Käyttäjän MikaErikWalls kuva
Mika-Erik Walls

Mielenkiitoisia tietoja kerroit ja itse en kyllä mm. tämän hallituksen sote-sotkuja seuranneena kuntapoliitikkona enää yhtään ihmettelisi, mitä kaikkea muutakin tässä voi vielä paljastua, kun ison valtioneuvoston kanslian teettämän sote- raportinkin julkistaminen yritettiin siirtää vaalien yli; siitähän uutisoi mm. HS kuluneella viikolla. HS sai käsiinsä luonnoksen raportista, joka on hyvin kiusallinen hallituksen kannalta ja pitää sisällään aika eriskummallista toimintaa mm. virkamiesten lainvalmistelutyöhön puuttumisen osalta, mitä ei välttämättä voi pitää enää pelkkänä "tavanomaisena" poliittisena ohjauksena mutta muut arvioikoon tämänkin sitten aikanaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kyllä tällaisiin tapauksiin pitäisi soveltaa ministerivastuulakia ja suorittaa perusteellinen tutkinta ministerien menettelyn lainmukaisuudesta.

"Eduskunta hyväksyi lain valtakunnanoikeudesta 25. marraskuuta 1922 ja samassa yhteydessä tähän liittyvän lain eduskunnan oikeudesta tarkastaa valtioneuvoston jäsenten ja oikeuskanslerin virkatoimien lainmukaisuutta (ns. ministerivastuulaki).[1] Nykyinen laki valtakunnanoikeudesta on vuodelta 2000."

"Valtakunnanoikeudessa voidaan nostaa syyte virassa tehdystä rikoksesta valtioneuvoston jäsentä, oikeuskansleria, eduskunnan oikeusasiamiestä, jommankumman korkeimman oikeuden presidenttiä tai jäsentä tai, tietyin rajoituksin, tasavallan presidenttiä vastaan. Ministeriä vastaan syyte voidaan nostaa, mikäli tämä "tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti".
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtakunnanoikeus

Käyttäjän MikaErikWalls kuva
Mika-Erik Walls

Tämän varmaan arvioivat ensin luultavasti mm. oikeuskansleri ja oikeuskanslerin virasto. Itse en osaa ottaa tähän muuta kantaa kuin että hyvin eriskummalliselta tämä ulospäin näyttää.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Eikös ne rahat pitäneet mennä raideliikenne hankkeiden kehittämisiin :

http://lumedemokratia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274...

Käyttäjän MikaErikWalls kuva
Mika-Erik Walls

Niin, kyllähän hallitus ja ministeri Berner viime töikseen ratahakkeita varten hankeyhtiötä olivat perustamassa mutta mm. Hämeen Sanomien (13.3.19) mukaan "...Anne Berner (kesk.) ei pysty jatkamaan neuvotteluja ratayhteyksiä kehittävien hankeyhtiöiden perustamiseksi...ja ratayhteyksiä kehittävien hankeyhtiöiden perustaminen siirtyy seuraavalle vaalikaudelle hallituksen eroamisen vuoksi... liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä (kesk.) ei ole enää mandaattia jatkaa neuvotteluja suurten kaupunkien kanssa." Myös oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjaus on, ettei Bernerin mandaatti enää riitä hankeyhtiökokonaisuuden edistämiseen.

Oy Suomen Rata Ab perustettiin mutta isompien kaupunkien kanssa käytävät tarkemmat neuvottelut siirtyvät uudelle hallitukselle, näin itse ymmärsin uutiset asiasta viime kuussa.

Käyttäjän MikaErikWalls kuva
Mika-Erik Walls

Mielenkiintoinen uutinen tänään myös tässä: https://yle.fi/uutiset/3-10735913

"Oikeuskansleri alkaa tutkia eduskunnan tietojen pimitystä oma-aloitteisesti – valtiovarainministeriö kiistää väitteet

Tietojen panttaus on kirvoittanut jo muutaman kantelun oikeuskanslerinvirastoon."

Toimituksen poiminnat